font

Hjem 2015

hjem 2015Gjennom prosjektet Lenger i eget liv, som er støttet av midler fra Sørlandets kompetansefond, samarbeider Helsenettverk Lister med leverandører av velferdsteknologi og smarthusløsninger for å utvikle en trygghetspakke.

I januar vil den første visningsboligen være klar i Lyngdal.

Hjem 2015 er et eldre hus som ligger vis a vis av Lyngdal bo- og servicesenter. Fra januar vil publikum og ansatte få muligheten til å se og erfare hvordan et normalt hjem for med denne type teknologi kan, og muligens også bør, være innrettet i 2015.

Smarthusløsningene i Hjem 2015 leveres av Eaton Electrics A/s og Sensio og løsningene er installert av ERV.

Firmaet MyJoice har utviklet en løsning som gjør det mulig å ha toveis lyd- og billedkommunikasjon via et helt normalt fjernsynsapparat.

Det første man møter på som besøkende vil være et kamera som gjør det mulig for boligens eier å se hvem som ringer på og låse opp døren fra stolen eller sengen ved hjelp av telefon/ipad.

I gangen slås lyset på/av automatisk ved hjelp av bevegelsessensorer, noe som er energibesparende og som vil kunne forebygge fall dersom man skal på badet i løpet av natten.

Inngangsdøren har en døralarm som kan aktiveres dersom eieren ønsker dette. Døralarmer kan gi trygghet for personer som er demente og kan komme til å gå ut om natten. Ektefeller og pårørende kan da sove tryggere i visshet om at dersom deres kjære går ut, vil de få et varsel om dette og kunne hente vedkommende. Døralarmen vil også, dersom den det gjelder samtykker til dette, kunne rutes til hjemmetjenestene som da vil kunne følge opp ved behov.

På soverommet reguleres temperaturen automatisk av sensorer som er koblet til panelovner og vinduer. Blir temperaturen for høy, skrus panelovnene av og persiennene går ned. Blir temperaturen for lav lukkes vinduene automatisk og panelovnene skrus opp.

Ved siden av sengen er det installert en «alt av knapp» som gjør det mulig for eieren å være trygg på at eventuelle elektriske installasjoner som kaffetrakter ikke står på å skaper brann i løpet av natten. Denne kan også kobles til en innbruddsalarm slik at man automatisk skrur på innbruddsalarm når man går til sengs for natten.

Ved siden av sengen, nede på veggen, er det installert sensorer som slår på lys automatisk på natten, dersom eieren står opp og skal på toalett i løpet av natten, dette for å forebygge fall og andre skader som følge av at man fomler seg frem i mørket.

Sensorene ved siden av sengen kan også, om eieren ønsker dette, gi beskjed til lyset på badet at det skal slås automatisk på i det man går ut av sengen.

På badet er det installert sensorer som kan varsle om fall dersom man ønsker dette. Mange som har trygghetsalarm tar denne av når og legger på vasken mens man dusjer. Faller man i slike tilfeller vil det være vanskelig å nå trygghetsalarmen, bevegelsessensorer på baderommet kan derfor være en ekstra trygghet for de som ønsker det. Langs veggen på badet er det installert fuktsensorer som varsler om oversvømmelser.

I stuen reguleres lys og varme automatisk ved hjelp av sensorer eller ipad/telefon/pc for best mulig komfort. Eieren kan snakke med og se slektninger nært og fjernt, helsepersonell eller hjemmetjenesten ved hjelp av fjernsynsapparatet. De man snakker med kan enten svare via fjernsynsapparat, mobiltelefon eller PC.

Med myJoice får man opp en kontaktliste på sin TV, og med pilknappene velger hvem man skal snakke med. Kontaktene vises både med navn og bilde. Med grønn eller rød knapp starter og slutter man en samtale. TV-programmet fortsetter som før når man er ferdig med samtalen.

Se http://www.youtube.com/watch?v=PFMJclh3fMI

TV og Radio styres enkelt via iPad eller telefon, det samme gjør inngangsdøren og kaffetrakter. Fra godstolen kan man også regulere lys og varme ved hjelp av et intuitivt kontroll panel.

På kjøkkenet er det komfyrvakt, som en ekstra sikkerhet mot brann. Kjøleskapdøren kan utstyres med en sensor som kan gi alarm dersom den blir stående oppe, eller et varsel til pårørende eller helsetjenesten om eieren ikke har åpnet døren (og da mest sannsynlig har glemt å spise) innen et bestemt antall timer. Varsel kan også gå til pårørende, ektefelle osv.

Varmen i huset senkes automatisk på kveld og natt og skrus automatisk opp igjen slik at der er varmt og godt igjen når eieren står opp.

Når man forlater huset er finner man en «alt av bryter» lik den ved sengen, som automatisk slår av de lys og elektriske installasjoner som eieren ønsker skal være av når man er borte, samtidig som temperaturen i huset senkes for å spare strøm.

Høres dette interessant ut?

Helsenettverk Lister er interessert i å komme i kontakt med øvrige firma som er interessert i å bidra til utvikling av en fleksibel trygghetspakke.

Har du spørsmål, ta gjerne kontakt med prosjektansvarlig i Lyngdal Ronny Bjørnevåg Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.